Költségcsökkentés

2019 nyár végén kerültem kapcsolatba Zsoltékkal. Nagyon kedves család, nehéz anyagi körülmények között ugyan, de bizakodóan tekintve a jövőbe. Párjával Edinával és még 4 gyermekkel laktak egy albérletben. Jövőjük építését nehezítette 4 személyi hitelük, ezért sajnos a havi bevételeik rendszerint nem is fedezték a kiadásokat. A cél egy saját ingatlan vásárlása volt, melyre reális esélyt nem láttak.

Egy stratégiailag 5 lépésből álló tervet dolgoztam ki számukra, mely mentén elindulhatott a család a pénzügyi jövőjük megvalósulásának útján.

1. Lépés

Egy hitel kiváltás által, azt tűztük ki célul, hogy a négy hitelt egy hitellé formáljuk, ezáltal csak egy felé kell koncentrálniuk. Emellett az eddigi 18-20%-os kamatú hiteleket, egy 7%-os hitelre cserélve több, mint 50.000 Ft havi költségcsökkenést realizáltunk.

2. Lépés

Zsolt jövedelmét tekintve jobb döntésnek bizonyult, hogy Ő vegye igénybe a GYED Extrát. Ezáltal bevételeiket havonta 60.000 Ft-al meg tudtuk növelni, ezen technikai lépés által.

3. Lépés

Közös lakcímre való bejelentésükkel igénybe tudtuk venni a családi adókedvezményt, mellyel újabb havi 100.000 Ft-os bevételnövekedést produkáltunk.

4. Lépés

Előzetes egyeztetések és számítások alapján – mivel Zsolték még egy babát terveznek – javaslatot tettem számukra a babaváró hitel felvételére. Ahhoz, hogy minden feltétel teljesüljön, kitűzték az amúgy is aktuális házasságkötés dátumát. 🙂
Tartva a további terveket, a cél a maximális 10 millió Ft-os összeg igénylése. Ebből a személyi kölcsönt kifizetve (mely a hitelek kiváltására lett felvéve), újabb havi 15.000 Ft-os költségcsökkentést eszközöltünk.

5. Lépés

A babaváró hitelből fennmaradó kb 6,5 millió forint, valamint a négy gyermek után igénybe vehető CSOK (2.750.000 Ft) szolgál a használt ingatlan vásárlás esetén önerőként.

Cél – Családi ház vásárlás (15-20 millió forint)
Önerő nagysága: kb 9 millió forint.
Tervezett hitel: 6-8 millió forint.

Végeredmény

A kitűzött célhoz vezető út, minden egyes lépése tudatosan meg lett tervezve. Mindegyikre szükség volt ahhoz, hogy a következő szintre lépjünk. A költségek csökkentése, valamint a bevételek növelése nélkül nem tudtuk volna igénybe venni a babváró hitelt, mely kulcsfontosságú szerepet töltött be az eredmény eléréséhez.

Kezdeti kiadások: hitelek + albérleti díj
Személyi hitelek + folyószámla hitelkeretek: 105.000 Ft/hó
Albérleti díj: 80.000 Ft/hó
Összesen: 185.000 Ft/hó

Végső kiadások: saját ingatlan + hitelek
Babaváró hitel: ~47.000 Ft/hó
Jelzálog hitel: 33-45.000 Ft/hó
Összesen: 80-92.000 Ft/hó

Zsolték példája jól mutatja, hogy sokszor a kilátástalannak tűnő élethelyzetekben is lehet megoldás, ha a megfelelő lépéseket tesszük…