Nyugdíj

nyugdij

Nyug-díj: Egy élet munkája után járó tartási díj, akár készpénzben, akár terményekben adva. Minden ember vágyik arra, hogy a hosszú ledolgozott évek után megfelelő juttatásban részesüljön. Tekintsen a jövőbe bizalommal és gondoljon nyugdíjas éveire biztonsággal nyugdíjcélú megtakarítással.

Körkép

Közel 2 millió magyar nyugdíjas közül több, mint háromezren 25.000 Ft nyugdíjat kapnak, megközelítőleg hatszázezren 50-100 ezer Ft közötti nyugdíjban részesülnek. Az öregségi nyugdíj, a törvényben kijelölt összege 28.500 Ft, amin már 10 éve nem emeltek.

Magyarországon jelenleg a nyugdíjrendszer felosztó-kirovó rendszerként működik, ami már számos országban elbukott.

Mit is jelent ez pontosan?

A fizetések után befolyó nyugdíjjárulékot az állam beszedi, ezt követően pedig a befolyt pénzösszeg szétosztásra kerül a nyugdíjasok körében, a meghatározott előírásoknak megfelelően.

Milyen jelek utalnak a nyugdíjrendszer instabilitására?

Megfigyelhettük, hogy a rendőrök, tűzoltók nyugdíjkorhatára drasztikusan meg lett hosszabbítva. Ez mellett az átlag nyugdíjkorhatár is fel lett emelve jó néhány évvel.

Mire számíthatunk?

Könnyű belátni, hogy a nagyarányú külföldi munkavállalás a fiatalok körében, valamint a vállalkozóként befizetett minimális nyugdíjjárulékok a jövőben nem lesznek képesek teljes mértékben fedezni a nyugdíj igényeket, hiszen az előbbiekben megtudtok, hogy, ami befolyik az államhoz, az kerül szétosztásra.

Tehát minél kevesebb ez az összeg, annál kevesebb összegből tud az állam gazdálkodni.

2017- es adat szerint az átlagbér 65,3% -át kaptuk meg nyugdíjként. Elemzők szerint ez a nem túl távoli jövőben (15-20 év) valószínüleg a fizetésünk felét fogja jelenteni.

Ön mennyire lenne elégedett most, ha holnaptól csak a fietése felét kapná nyugdíjként és úgy próbálná fenntartani jelenlegi életszinvonalát?

Hogyan segíthet a nyugdíj előtakarékosság?

Nyugdíj előtakarékossággal, ahogy a neve is jelzi, előre megtakarít nyugdíjas éveire. Mennyivel könnyebb még most, aktív keresőként félretenni azt az összeget, amit nyugdíjas korában szeretne kamatostul élvezni. Jelenlegi életszínvonala megtartása mellett ma magyarországon 80 nyugdíj előtakarékossági termék közül választhat. Fontos, hogy tájékozódjon kellőképpen a különböző megtakarítási formákat illetően, hosz milliós nagyságrendű is éehet az összeg, ami mondjuk 20-25 éves távon keletkezhet a különböző megtakarítások között.

Hogyan képzelheti ezt el számokban?

Például, Ön 40 éves korában szeretne elkezdeni féretenni nyugdíjas éveire. Ez a jelenlegi hatályos jogszabály szerint 25 év nyugdíj előtakarékosságot jelent, hiszen 65 év a nyugdíjkorhatár.

Havonta befizet 20 ezer Ft-ot 25 éven keresztül, akkor megtakarítási formától függően nyugdíjas korára megtakarítása elérheti a nettó 15,5 millió Ft-ot adóvisszatérítéssel kalkulálva. Ez az összeg 15 éves járadékként, akár 110 ezer Ft-is lehet havonta, amelyet az állami nyugdíja mellé még megkaphat, vagy a megtakarított egyösszegben is felveheti, adómentesen.

Természetesen a jövőbe senki nem lát és néha a borulátó ismerősök tanácsára hallgatva lemondunk ezekről a javakról.

Hozzon felelős döntést, saját nyugdíjas évei felől és ismerkedjen milyen lehetőségek, támogatások lehetnek segítségére, egy kiszámíthatóbb, boldogabb nyugdíjas évek elérésében.

Hogyan kaphat segítséget?

A nyugdíj előtakarékosság támogatást és nyugodt nyugdíjas évekehez segítheti hozzá, ha még időben elkezd megtakarítani.

Fontos, hogy felismerjük felelősségünket saját nyugdíjas éveinkért és ne akkor vegyük észre, hogy valami nem olyan, ahogy elképzeltük, amikor már késő. Tudatosan tegyünk a jövőnkért és az időskori bölcsességet használjuk még fiatalon, hogy kiélvezhessük annak kamatait.

Segítek Önnek meghozni a megfelelő döntést, hogy nyugdíjas évei az Ön kezében lehessenek. Jelentkezzen ingyenes konzultációra, ahol van lehetőségünk átbeszélni jelenlegi élethelyzetét és elképzeléseit nyugdíjas éveinek jövőjét illetően!